• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Šedý zákal, katarakta

Šedý zákal, katarakta

Šedý zákal (známy aj ako sivý zákal, beľmo alebo odborne katarakta) je očná choroba, ktorá je charakteristická zákalom očnej šošovky. Ide o ochorenie, ktoré spôsobuje stratu priehľadnosti šošovky, ktorá sa postupne kalí do dožlta či dosiva, čím sa do oka nedostáva dostatok potrebného svetla a tak nie je videnie potrebne ostré a oko nedokáže správne farebne interpretovať videný obraz.

Šedý zákal sa radí k najčastejším očným ochoreniam po 40. roku života. Vo väčšine prípadov vzniká ako dôsledok starnutia očnej šošovky. Najčastejšou formou výskytu tohto ochorenia (z celkového množstva je to až 90% prípadov) je tzv. starecká katarakta. Ochorenie sa však môže ojedinelo rozvinúť aj v nižšom veku, napríklad ako následok pri úraze oka, pri nadmernej konzumácii alkoholu, cukrovke či reume, po ožiarení či ako vedľajší účinok užívania niektorých liekov. K rizikovým faktorom vzniku šedého zákalu patria napríklad aj genetické predispozície, obezita, nadmerné slnečné žiarenie či fajčenie. Známe sú aj vrodené katarakty (známou príčinou je vnútromaternicová infekcia, napríklad rubeola, alebo dedične podmienené katarakty.

Najčastejšie uvádzanými príznakmi šedého zákalu sú:

- zahmlené videnie, zhoršenie ostrosti videnia

- rýchlo sa zhoršujúca krátkozrakosť, zhoršenie schopnosti čítania (kvôli - zníženému kontrastu medzi písmenkami a ich pozadím)

- dvojité videnie

- pokles farebného videnia

- zvýrená svetelná senzitivita, precitlivelosť na svetlo (slnečné alebo aj nočné)


Symptómy kataraktu nemusia mať v počiatočných štádiách na videnie žiaden výrazne väčší vplyv. Prvotné príznaky a mierne zhoršené videnie však netreba podceňovať a je dobre tento problém konzultovať s odborníkom, nakoľko ako choroba postupuje, symptómy sa stávajú výraznejšími, poruchy videnia sa zhoršujú a zanedbanie tohto problému môže viesť až k slepote. Naopak sú však aj prípady, kedy sa sivý zákal vyvinie do určitého stupňa postihnutia a ďalej už nepostupuje.


Spoľahlivá konzervatívna liečba na odstránenie šedého zákalu žiaľ neexistuje. Žiadne očné cvičenia, kvapky, ani lieky vyliečiť kataraktu nedokážu. Tento problém sa dá odstrániť jedine chirurgicky. Princípom tohto operačného zákroku je odstránenie zakalenej šošovky a jej nahradenie šošovkou umelou, čo vedie k znovuobnoveniu pôvodnej zrakovej ostrosti. Samotnému zákroku predchádza konzultácia a odborné vyšetrenie očným lekárom - oftalmológom (ktorý vyšetrí očné pozadie, zistí, v akom štádiu je ochorenie a ako ovplyvňuje videnie), ako aj všeobecné predoperačné vyšetrenie.

Operácia sa vykonáva ambulantne – nevyžaduje hospitalizáciu. Šikovnému chirurgovi trvá zákrok približne 15-20 minút, prebieha v lokálnej anestézii a je bezbolestný. Pacient krátko po zákroku odchádza domov a na druhý deň absolvuje pooperačnú kontrolu. Umelá šošovka sa nemusí nahrádzať (vymieňať), ostáva v oku celý život.


Doba rekonvalescencie nie je dlhá a už o niekoľko dní sa pacient môže vrátiť do bežného života. Počas najbližších týždňov je však pre rýchly a dobrý priebeh rekonvalescencie potrebné dodržiavať niektoré pravidlá:

- dodržať stanovené dávkovanie pooperačných liekov (špeciálnych očných kvapiek) a dostavenie sa na pooperačné kontroly

-zmiernenie fyzickej záťaže (úplná absencia veľmi ťažkej fyzickej práce či výkonnostného športu)

- žiadny tlak na oko

- vynechanie plávania, kúpania (zamedzenie kontaktu oka so silno chlórovanou alebo znečistenou vodou)

- vynechanie saunovania

Miera komplikácií operácie šedého zákalu je veľmi malá (1-3%) a väčšinou dobre liečená.

K vážnejším komplikáciám (napríklad infekcia a zápal, oddelenie sietnice, krvácanie, strata svalového tonu, zelený zákal) dochádza len zriedkavo. Kvalita videnia po operácii šedého zákalu sa ustáli približne po štyroch týždňoch.