• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Reuma reumatoidná artritída

Reuma reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída patrí medzi najčastejšie a najbolestivejšie druhy reumy. Je to chronické dlhodobé zápalové ochorenie kĺbov. Kĺby postihnuté reumou sú bolestivé, opuchnuté a majú obmedzenú pohyblivosť. Zápal najčastejšie postihuje drobné kĺby rúk a zápästia, ale môže postihnúť aj kolenné kĺby, členky, lakťové kĺby, ramená, bedrové kĺby a krčnú chrbticu.


Reumatoidná artritída môže vzniknúť v každom veku, postihuje mladých ľudí a výnimočne aj deti. Najčastejšie sa vyskytuje v produktívnom veku (najmä medzi 20 - 60. rokom života). Trikrát častejšie je jej výskyt zaznamenaný u žien, čo súvisí aj s hladinou ženských hormónov.


Presná príčina ochorenia reumatoidnou artritídou nie je známa, ale veľkú úlohu zohráva genetická predispozícia a metabolické poruchy. Vďaka najnovším vedeckým poznatkom sa podarilo zistiť, že chorobné procesy, ktoré v postihnutých tkanivách prebiehajú majú na svedomí cytokíny (druh bielych krvných buniek).

Produkciu tejto látky aktivujú niektoré bunky imunitného systému (najmä pomocné lymfocyty). Cytokýny následne aktivujú bunky v tkanivách a ďalšie bunky imunitného systému, ktorých obrannou reakciou je podpora zápalového procesu a tým sa podieľajú na poškodzovaní tkanív (napádajú vlastné tkanivá a bunky), dochádza k opuchom a bolestiam kĺbov. V neskorších štádiách sa poškodené väzivové tkanivo zjazví, čo má za následok postupné skostnatenie a stratu ohybnosti kĺbu. Tuhnutie kĺbov a bolesti znemožňujú pacientom zvládať aj základné každodenné aktivity. Problémom sa tak pre pacientov stáva nie len chôdza, ale aj bežné činnosti, ako napríklad denná hygiena, obliekanie, viazanie šnúrok na topánkach, otvorenie dverí, zdvihnutie padnutého predmetu a iné činnosti jemnej motoriky.


Príznaky reumatoidnej artritídy, ich prítomnosť a intenzita, sa menia v závislosti od stupňa závažnosti ochorenia. Najčastejšími príznakmi sú:

- bolestivosť kĺbov

- opuch kĺbov

- ranná stuhnutosť kĺbov (často prstových)

- kĺby sú teplé

- celková slabosť, zvýšená únava alebo malátnosť

- nechutenstvo, úbytok váhy

- znížená fyzická výkonnosť

- potenie

- občasná mierne zvýšená telesná teplota

- ochabnutie svalov

- častý výskyt sprievodných komplikácií – najmä baktérie a vírusy, osteoporóza, zápal pohrudnice, popľúcnice a osrdcovníka, anémia, nedostatočnosť obličiek, vredy tráviaceho traktu a vredy predkolenia


Diagnostika ochorenia sa stanovuje jednak na základe klinických príznakov, ako aj pomocou laboratórnych vyšetrení, RTG snímkov, pomocou CT alebo MR vyšetrení. Vykonávajú sa aj mnohé pomocné vyšetrenia, ktoré vylúčia iné, príznakmi podobné ochorenia.


Liečba reumatickej artritídy sa zameriava hlavne na včasné stanovenie diagnózy a zahájenie liečby ešte pred tým, ako zápal poškodí kĺb. Správne a čo najskoršie nastavenie potrebnej liečby pomáha predísť nezvratnému kĺbovému poškodeniu. Pri včasnej diagnostike je najväčšia šanca úspešnosti, teda dosiahnutie remisie (vymiznutie chorobných príznakov). Nakoľko neexistuje liečba, ktorá by ochorenie dokázala úplne vyliečiť, cieľom liečby je najmä tlmenie ochorenia a zmierňovanie príznakov.


Liečba reumy musí byť nastavená komplexne. Pacient musí byť dôkladne poučený odborným lekárom - reumatológom o priebehu choroby, spôsobe liečby, ako aj o dodržiavaní režimových opatrení. Aby sa udržala funkčnosť kĺbov, rozsah pohybu a svalovej sily, je veľmi dôležitou súčasťou liečby liečebná rehabilitácia. Ďalšie metódy liečby podľa individuálnej potreby pacienta sú:

- medikamentózna liečba (najmä antireumatiká – protihorúčkový, protibolestivý a protizápalový účinok, glukokortikoidy – znižuju aktivitu kĺbového zápalu, imunosupresíva – potlačujú činnosť abnormálne aktivovaného imunitného systému a ďalšie lieky modifikujúce chorobu)

- podporná liečba (okrem rehabilitácie napríklad kúpeľná liečba, úprava stravovacích návykov, polohovanie, prípadné podanie antidepresív a sedatív – pri depresiách a poruchách spánku)

- biologická liečba (blokuje vznik zápalu, nevýhodou je však znížená imunita a riziko následných infekcií)

- chirurgická liečba


U reumatickej artritídy je veľmi dôležité rozpoznať čo najskôr ochorenie a nasadiť potrebnú komplexnú liečbu, nakoľko len u 10% pacientov odznie choroba bez väčších následkov. Žiaľ až 75% pacientov má vplyvom ochorenia zníženú pracovnú schopnosť, ktorá sa v priebehu 10 rokov približne u polovice týchto pacientov zhoršuje a tak sa stávajú trvale invalidnými.