• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Inkontinencia

Inkontinencia

Inkontinecia je nechcený, samovoľný únik moču. Ide o stratu schopnosti vedome udržať moč.

Týmto symptómom trpia na Slovensku desiatky tisíc ľudí (odhaduje sa, že až 25% populácie), Štatisticky je preukázané, že inkontinenciou trpí 3x viac žien (najmä ženy v strednom a staršom veku), ale táto diagnóza trápi i mladšie ročníky a mužské pohlavie.


Za nechceným úniku moču môže stáť nie len vyšší vek, ale i viacero ochorení. Vo všeobecnosti je však nevedomý únik moču spôsobený zníženou funkciou zvierača močovej rúry.

Najčastejšie príčiny sú:

-vek

-genetická predispozícia, vrodená nedostatočnosť zvierača močovej rúry

- zápal a infekcia močových ciest

- hormonálna nerovnováha

- ochabnutie, oslabenie svalov panvového dna (súvisí najmä s vyšší vekom. U žien je ochabnutie často spôsobené aj vyšším počtom tehotenstiev a náročnými pôrodmi, či poklesom hladiny estrogénov v menopauze)

- následky po úrazoch a operáciách v oblasti zvierača močovej rúry

- obezita, nezdravý životný štýl

V závislosti od príznakov rozlišujeme základné typy inkontinencie:

1. Stresová inkontinencia – je spojená s fyzickou záťažou, kedy k samovoľnému úniku moču dochádza pri rôznej fyzickej aktivite (skákanie, beh, chôdza po schodoch, zdvíhanie ťažkých predmetov a podobne), alebo aj pri smiechu, zakašľaní, kýchnutí. Stresová inkontinencia je najrozšírenejším typom inkontinencie u žien a vo väčšine prípadov je spôsobená uvoľnením svalov panvového dna.

2. Urgentná inkontinencia – charakterizuje ju náhle, silné a neovládateľné nutkanie na močenie prichádzajúce neočakávane, často aj v noci počas spánku.

3. Zmiešaná inkontinencia – ide o kombináciu stresovej a urgentnej inkontinencie. Tento typ často postihuje mužov pri problémoch so zväčšenou prostatou.

4. Reflexná inkontinencia – objavuje sa ako dôsledok neurologického ochorenia, či poškodenia miechy alebo mozgu. Močový mechúr sa vyprázdňuje mimovoľne a automaticky, bez možnosti ho ovládať vedomím.

5. Inkontinencia z pretekania – charakterizuje ho častý nutkavý pocit na močenie, pocit plného močového mechúra. Bezprostredne po močení je naďalej prítomný pocit nedostatočného sa vyprázdnenia.


Podľa samovoľného unikania určitého množstva moču delíme ďalej jednotlivé typy inkontinencie podľa stupňa závažnosti na ľahký, stredný a ťažký stupeň inkontinencie.


Inkontinencia je pre ľudí veľmi chúlostivý, zdravotný i hygienický problém, ktorý zasahuje do ich každodenného života a znepríjemňuje ho. S vyhľadaním pomoci a riešením problému unikania moču však mnoho pacientov dlho váha, nakoľko pripustenie si problému berú zahanbujúco. Pre pomoc k urológom tak prichádzajú až v alarmujúcom stave, kedy zvyšujúci sa stupeň inkontinencie čoraz viac zasahuje do ich každodenných činností a spoločenského života, znižuje jeho kvalitu, bráni v aktívnom životnom štýle, spôsobuje spoločenskú izoláciu a problém unikania moču je čoraz ťažšie skrývať.


Včasná diagnostika, odhalenie príčiny inkontinencie, stanovenie správnej liečby alebo doporučenie vhodnej rehabilitácie môžu výrazne zvrátiť priebeh tohto problému.

Nie vždy (hlavne, ak návštevu lekára zbytočne dlho neodďaľujeme) je potrebné riešiť problém s únikom moču medikamentózne, či dokonca operáciou. V mnohých prípadoch výrazne pomôže fyzioterapeutom navrhnutý vhodný typ cvičenia – tréning močového mechúra, ktorý je založený na princípe posilňovania svalov panvového dna. Cvičenie nie je založené na fyzickej náročnosti, ale na správnej technike a pravidelnosti cvičenia. Správnou technikou cvičenia je veľakrát možné do vysokej miery prinavrátiť svalom panvového dna ich stratenú funkciu – svalstvo získava opäť pružnosť a je schopné správne ovládať zvierač močového mechúra.


Vyšetrenia, ktoré sa používajú na diagnostiku inkontinencie nie sú bolestivé. Pri podozrení na samovoľné unikanie moču je dobré odborného lekára (urológa) navštíviť čo najskôr a predísť tak prípadnému zhoršovaniu, či zbytočne zdĺhavejšej a náročnejšej liečbe.


Najčastejšie vyšetrenia pre diagnostikovanie inkontinencie:

- krvné testy (zisťuje sa správne fungovanie obličiek)

- rozbor moču (zisťuje sa prípadná prítomnosť krvi, baktérií či iných anomálií)

- meranie zostatkového moču v mechúre po vymočení sa (vykonáva sa najčastejšie - pomocou ultrazvuku, niekedy zavedením malej rúrky do močového mechúra)

- urodynamický test na vyšetrenie tlaku močového zvierača (vykonáva sa zavedením malej rúrky do močového mechúra)

- test kašľom

Okrem včasnej návštevy lekára (už pri prvých podozreniach na začínajúcu sa inkontinenciu), je dobré tomuto problému predchádzať.

U žien môže byť spúšťačom problémov s unikaním moču napr. častý a dostatočne nedoliečený zápal močových ciest a mechúra či opakované zápaly pošvy. Ako prevencia sa tiež v období menopauzy odporúča, dať si zistiť hladinu estrogénov (ženských hormónov), ktorých absencia negatívne vplýva na kvalitu panvového svalstva.

Muži by nemali podceňovať akékoľvek začínajúce problémy s prostatou.

Všeobecne je dôležité taktiež predchádzať prípadnej obezite, udržiavať si zdraví životný štýl a dodržiavať dostatočný príjem vhodných tekutín.