• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Atopický ekzém, atopická dermatitída

Atopický ekzém, atopická dermatitída

Atopický ekzém je najčastejšie dlhodobé kožné ochorenie. Postihuje najmä kojencov, deti a mladistvých, ale v menšej miere sa môže jeho počiatočný výskyt objaviť aj v neskoršom veku, v dospelosti (približne 10% pacientov). Najčastejšie sa však objavuje do 6 rokov života dieťaťa.

Sklon k tomuto ochoreniu je veľmi silno viazaný na genetické predispozície (ak trpí na ekzém jeden z rodičov je pravdepodobnosť výskytu u dieťaťa 56% ak obaja rodičia, potom je pravdepodobnosť prítomnosti u dieťaťa až 81%).


Pri atopickom ekzéme hovoríme o porušenej bariérovej funkcii kože (optimálne množstvo lipidov schopných viazať vodu je znížené, koža je málo hydratovaná, tvorba kožného mazu je znížená) , ktorá spôsobuje zvýšenú suchosť kože, čo vedie k svrbeniu, škriabaniu a rozvoju typických príznakov.


Základné formy ekzému:

1. kojenecká forma – začína najčastejšie okolo 3. mesiaca života. Typický výskyt je najmä v oblastí líc a brady, ale môže sa šíriť aj na celú hlavu, končatiny a trup, pričom koža po stranách nosa, okolo úst a aj v miestach kde prichádza plienka do kontaktu s kožou ostáva nezmenená. Na postihnutých miestach sa koža prejavuje červenými pupienkami až pľuzgierikmi so šupinami alebo mokvaním. Pri kojencoch sa často stretávame so seboroickým ekzémom (vo vlasovej časti oblasti hlavy s typickými začervenanými ložiskami a mastnými žltými lupinami). Kojenecká forma ekzému pretrváva obyčajne približne do 2. roku života.

2. detská forma – vyskytuje sa u detí predškolského a školského veku. Typické miesta výskytu ekzému detskej formy sú oblasti lakťových a podkolenných jamiek. Typická je taktiež zhrubnutá a popraskaná koža na zápästiach. Svrbením a následným škrabaním dochádza ku vzniku nových kožných prejavov. Približne u 75% detí sa zvyknú prejavy ekzému do 10. roku života stratiť.

3. forma dospelých – pri tejto forme býva najviac postihnutá oblasť tváre a krku, ako aj oblasti typické pre detskú formu. Táto forma ekzému sa zvyčajne do 50. roku života stratí.


Prejavy atopického ekzému môžu byť rôzne, u jednotlivých ľudí môže vyzerať rozdielne. Prejavy sú závislé aj na mieste výskytu ekzému, intenzite svrbenia a druhotnej infekcii. Niektoré prejavy môžu byť menej výrazné (suchšia pokožka, svrbenie pri potení alebo po požití niektorých typov potravín a nápojov, drobné prasklinky pod ušnými lalokmi alebo pod spodnou perou, drobné biele olupujúce sa ložiská na tvári či ramenách, zhrubnutá a tmavšia koža na očných viečkach, popraskaná koža na bruškách prstov, trhlinky v ústnych kútikoch a podobne), niektoré však naberajú výrazne viditeľnejší rozmer:

- drobné pupienky až pľuzgiere

- silne svrbiace začervenané plochy kože

- mokvajúce začervenané plochy kože v rôznych veľkostiach

- ľahko sa šúpajúce plochy kože

- suché zhrubnuté plochy šedoružovej farby s drážkami v pokožke a trvalým olupovaním na povrchu


Ekzém je alarmujúcim signálom sklonu k alergii, často po ňom vzniká mnohopočetná elergia, náchylnosť napríklad na astmu a alergickú nádchu.

Atopia (dedičný sklon k alergiám) sa môže prejavovať tiež inými kožnými chorobami (žihľavka, opuchy), dýchacími problémami (nádcha, opakované zahlienenie, pískavý prieduškový kašeľ, dýchavičnosť), tráviacimi problémami (nechutenstvo, hnačky, krv v stolici, zvracanie, bolesti brucha) alebo aj chudokrvnosťou či anafylaktickým šokom.


Pri atopickom ekzéme prispievajú k výsevu viaceré faktory:

určité druhy potravín (napríklad citrusové ovocie, kiwi, kravské mlieko, vajíčka, ryby, orechy, arašidy, sója, paradajky, kakao, zrejúce syry)

pôsobenie alergénov šíriacich sa vzduchom (napríklad prach, pele, pliesne, perie, výfukové plyny, cigaretový dym, roztoče, srsť a odlúčené kožné bunky zvierat)

kozmetické a hygienické prípravky

potenie

stres

pobyt na priamom slnku, zmeny teploty

hormonálne výkyvy (menštruácia, tehotenstvo)

nevhodný odev


Základným predpokladom pre úspešnú liečbu atopických ekzémov je zavedenie adekvátnej životosprávy.


Často je napríklad potrebné:


vhodne upraviť stravu - vyhnúť sa potravinám, ktoré nám spôsobujú alergické prejavy voliť správne druhy oblečenia (priedušné bavlnené materiály) a vyvarovať sa oblečeniu zo syntetických tkanív

dodržiavať správne hygienické návyky s vhodnými hygienickými prípravkami – používať neparfumované mydlá, obmedziť kúpanie v chlorovanej vode, alebo v príliš teplej vode, používať vhodné pracie prostriedky pre atopikov bez pridania aviváže, dôkladné pláchanie bielizne

udržiavať v byte vhodné podmienky - eliminovať prach a roztoče, používať vhodnú prikrývku pre alergikov, nezdržiavať sa v zafajčených priestoroch, udržiavať priemernú domácu teplotu okolo 20 °C ale aj vlhkosť (ideálna je v rozmedzí 40–50%)


Už pri prvých podozreniach či príznakoch atopického ekzému (u detí aj dospelých) je dobré čo najskôr navštíviť kožného lekára, ktorý dokáže odborne posúdiť zdravotný stav a doporučiť vhodnú podpornú liečbu (napríklad kúpeľné, klimatické a prímorské pobyty, pobyt v soľných jaskyniach), alebo zvoliť potrebnú formu liečby pre zlepšenie a zmiernenie prejavov atopockého ekzému (vhodnú masť alebo krém, dezinfekčné roztoky, vysychavé obklady na mokvajúce ložiská ekzému, aplikácie fototerapie – ultrafialového žiarenia, prípadne pri ťažkých prejavov ekzému aj nasadenie kortikoidných preparátov).