• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hallux, vybočenie palca na nohe

Hallux, vybočenie palca na nohe

Hallux postihuje chodidlá, presnejšie palec na nohe. Ide o deformitu kĺbu palca - na kĺbe vyrastá bolestivý kostný výrastok a palec je vybočený smerom k ostatný prstom.


Okrem toho, že hallux je pre mnohých problémom estetickým, môže spôsobovť aj bolesti, problém s nosením určitého druhu obuvi, môže byť spojený s rozsiahlejšími deformitami prednožia, napríklad skrátenia (alebo predĺženia) väzov a šliach na palci, tzv. kladivkovými prstami, vykĺbením drobných kostičiek a podobne.


Výskyt halluxu je podmienení najmä genetickou predispozíciou (existuje až 90% šanca, že ak halluxom trpia naši príbuzní, vyskytne sa táto deformita aj u nás).

Toto ochorenie postihuje najmä ženy nad 40 rokov (zastúpenie mužských pacientov z celkového diagnostikovaného množstva je približne len 12-15%).

K výskytu tohto ochorenia však môžu prispievať aj úrazy, nedostatok vitamínov a minerálov, výskyt priečne plochých nôh, reumatické ochorenia. Najnegatívnejšie ale prispieva časté nosenie nevhodnej obuvi (príliš úzke topánky - topánky s úzkou špicou, obuv s rovnou podrážkou, topánky na vysokom opätku).


Nástup halluxu je pomerne nenápadný. V počiatočnom období sa začína vyskytovať napríklad len tlačenie topánok, ktoré by nám v bežnom prípade (bez začínajúcej deformite kĺbu) nemali spôsobovať žiadne problémy. Ďalej môžeme pozorovať otlačený a červený kĺb pod palcom, niekedy sprevádzaný opuchom, alebo aj bolesťou pri chôdzi či priamom dotyku.


Pri počiatočných príznakoch je dôležité neodkladať klinické vyšetrenie postihnutej nohy a potrebné RTG vyšetrenie. Pomocou podrobnejšieho vyšetrenia tak vie špecialista určiť, o aký stupeň deformity sa jedná (ľahký, mierny alebo ťažký stupeň). Pri vyšetrení sa môžu k halluxu potvrdiť aj iné pridružené ochorenia, napríklad kladivkové prsty, plochá noha a iné.


Pri začínajúcich, ľahších stupňoch deformity je ortopédmi odporúčaná vhodná konzervatívna liečba. Zvyčajne sa jedná o medikamentóznu liečbu (môžu byť nasadené analgetiká s protizápalovou zložkou, kortikoidové injekcie), predpísanie vhodnej zdravotnej obuvi, vložiek do topánok a iných ortopedických pomôcok (bandáže, denné a nočné ortézy, dlahy a korektory) alebo špeciálnych rehabilitačných cvičení (balančné tréningy, cvičenie správnej techniky chôdze, držania tela a podobne), masáže, chôdza naboso po nerovných povrchoch. Tieto metódy sú však dostačujúce a účinné len pri miernych alebo začínajúcich deformitách.


Cvičenia či ortopedická obuv pomôžu priebeh ochorenia ľahšie zvládať, ale žiaľ nie vyliečiť. Ak sa ochorenie vyskytne v pokročilejšom štádiu, konzervatívna liečba nie je dostačujúca a deformita kĺbu je už vážnejšia, je potrebné podstúpiť radikálne riešenie – chirurgickú liečbu, operáciu.


Typov operačných techník halluxu je viacej. Vhodný typ operácie stanový odborný lekár podľa konkrétneho prípadu - typu deformity kĺbu palca – jeho poškodenia a stupňa vybočenia predpriehlavkovej kosti, prípadne podľa pridružených deformít. Základným princípom korekčnej operácie halluxu je chirurgické preseknutie kosti – osteotómia, či prerezanie puzdra palca a posunutie ho na správne miesto. Často je nutné korigovanie halluxov dlahami, skrutkami, drôtami alebo titánovými platničkami.


Cieľom operačného zákroku je dosiahnutie zdravého tvaru chodidla a odstránenie bolesti ktorú prítomnosť halluxu spôsoboval. Po operácii je noha niekoľko týždňov fixovaná sadrou a po jej odňatí je potrebná rehabilitácia. Doba, odkedy je možné operovanú nohu zaťažovať naplno závisí od zvolenej operačnej metódy, pooperačnej fixácie a potrebnej rehabilitácie.


Žiaľ, ani operácia nezaručuje pravdepodobnosť recidívy - opätovný návrat halluxu. Preto je i po operačnom zákroku potrebné dodržiavať prevenciu (odporúčanú odborná alebo domácu rehabilitáciu, nosenie vhodnej obuvi a podobne).