• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest

Zápaly močových ciest sú veľmi častou bakteriálnou infekciou (v počte ochorení sa zaraďujú na druhé miesto, hneď po zápale horných dýchacích ciest). Navyše po prekonaní tohto zápalu až v polovici prípadov dochádza k opakovanému návratu ochorenia.


Na zápaly močových ciest sú vo väčšej miere náchylné ženy, z ktorých sa približne 50% s infekciou močových ciest stretne minimálne raz za život. Častejší výskyt u ženskej populácie súvisí s kratšou močovou trubicou (u žien je dĺžka trubice približne len 4 cm, u mužov 20 cm). Kratšia močovú trubica predstavuje pre baktérie jednoduchšiu cestu k močovému mechúru, u žien navyše aj kratšiu vzdialenosť ku konečníku, kde žijú črevné baktérie E-coli, ktoré zápaly močových ciest spôsobujú najčastejšie (až 80% prípadov).


Zvýšené riziko zápalu močových ciest je najmä v kategóriách osôb:

- ženy s oslabenou imutitou

- ženy počas menštruácie a tehotné ženy

- inkontinentné osoby

- diabetici

- pacienti so zavedenou cievkou, močovými kameňmi, s anatomickou odchýlkou v močových cestách, alebo pacienti s inými poruchami odtoku moču

Hlavné príznaky zápalu močových ciest:

- časté nutkanie na toaletu

- močenie po malých množstvách

- bolesti v podbrušku a v bedrovej časti

- štípanie, rezanie a pálenie pri močení

- zvýšená únava, celková slabosť

- zvýšená teplota

- niekedy môže byť prítomná aj nevoľnosť a vracanie

- zakalený moč, alebo krv v moči (vyskytuje sa najmä pri vážnejšom zápale močovej trubice, alebo sliznice močového mechúra)


Zápal močových ciest je vo väčšine prípadov nutné liečiť nasadením antibiotickej liečby. Preto už pri prvých príznakoch a podozrení na zápal je potrebné vyhľadať lekára. Popri antibiotikách je často krát vhodné nasadiť aj analgetiká, alebo podpornú liečbu vo forme kvalitných doplnkoch výživy (vo forme tabliet, sirupu, či čaju) obsahujúce extrakt z brusnice veľkoplodej.


Pri neliečení zápalu v počiatočnom štádiu (v dolných močových cestách), môže infekcia močových ciest postupovať ďalej do tela močovodmi (vtedy už možno zvyčajne sledovať aj zvýšenú teplotu alebo dokonca prítomnosť krvi v moči) až k obličkám. Pri nedostatočnom preliečení sa taktiež zvyšuje riziko opakovaného zápalu, ktorý môže prejsť až do chronickej formy. Časté infekcie môžu postupne poškodzovať zvierač močového mechúra a vplývať tak až na vznik inkontinencie. Pri závažnejších zápaloch - postupujúcich až k vaječníkom, vajíčkovodom a k maternici - sa môžu časté infekcie podpísať aj k problémom súvisiacim s neplodnosťou.


Pri opakovaných infekciách močových ciest je nutné podrobnejšie vyšetrenie pre určenie príčiny častých infekcií, či odhalenie prípadných, často vrodených anomálií. Zvyčajne sa pre tento účel volí ultrazvukové, röntgenové alebo izotopové vyšetrenie obličiek a močových ciest.


Počas infekcie močových ciest je veľmi dôležité výrazne zvýšiť pitný režim. Nedostatočné zavodnenie organizmu totiž vytvára ideálne podmienky na množenie baktérií spôsobujúcich tento zápal, čím stúpa riziko rozšírenia infekcií. Okrem toho, pri dostatočnom príjme tekutín je vyplavovanie nežiadúcich baktérii z tela rýchlejšie.

V rámci pitného režimu sa odporúča zaradiť najmä obyčajnú vodu, nesladené urologické čaje a odvar z petržlenovej vňate. Sýtené nápoje, alkohol a káva sa jednoznačne neodporúčajú.


Prevencia zápalu močových ciest:

- pravidelný a dostatočný pitný režim

- nezadržiavanie moču

- správne močenie (pri močení netlačiť, močový mechúr je potrebné vždy dôsledne vyprázdniť)

- u žien dodržiavať správne utieranie po močení: utieranie spredu smerom dozadu

chrániť sa pred prudkým striedaním teplôt, nesedieť na studených povrchoch, prezlečenie sa z mokrých plaviek

- v chladnom počasí nenosiť oblečenie do pása (dostatočne nezakrýva a nechráni kríže a brucho), nechodiť na boso po studenej podlahe (ani v lete)

- uprednostniť bavlnenú spodnú bielizeň a vyhýbať sa tango nohavičkám

na umývanie intímnych partií nepoužívať klasické mydlo, ale iba čistú vodu alebo mydlá špeciálne určené na intímnu hygienu. S hygienou to v rámci intenzity ale nie je vhodné ani preháňať (nie je dobré praktizovať časté výplachy a používať intenzívne baktericídne mydlá, ktoré menia prirodzenú bakteriálnu flóru pošvy a vytvárajú tak vhodné podmienky na šírenie baktérií)

dôsledné preliečenie gynekologických infekcií

- v prípade žien, ktoré trpia opakovanými infekciami močových ciest sa odporúča ihneď po sexuálnom styku dôkladné vymočenie sa

pri najmenších príznakoch a podozrení na začínajúci zápal zaradiť do jedálnička zvýšený príjem potravín s obsahom vitamínu C (zabraňuje rastu baktérií), príp. urologických čajov, čajov z byliniek medvedice a púpavy, výživových doplnkov s obsahom kanadských brusníc (protizápalové a dezinfekčné účinky) a kapucínky (má silné antibiotické účinky), či aplikovanie liečivého teplého kúpeľa z odvaru prasličky roľnej