• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

K symbolom jari patrí aj MEDVEDÍ CESNAK

K symbolom jari patrí aj MEDVEDÍ CESNAK

Už začiatkom apríla i v priebehu mája môžeme v lese zacítiť jemnú cesnakovú vôňu rastlinky nazývanej medvedí cesnak. Listy medvedieho cesnaku ukrývajú množstvo liečivých účinkov.

Liečivú rastlinu Allium ursinum poznajú ľudia skôr pod názvom „medvedí cesnak“. Toto označenie dostala preto, lebo jej silná aróma spolu s prvými jarnými lúčmi odjakživa lákala po zime zobudených vyhladnutých medveďov pri hľadaní prvej potravy.

Medvedí cesnak sa stal v posledných rokoch jednou z najpopulárnejších liečivých rastlín vôbec. Nie je to len z dôvodu bohatého výskytu v našich lesoch a ľahkej dostupnosti, ale aj pre jeho široké spektrum využiteľnosti, príjemnú chuť a najmä množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus.


Aj vďaka čoraz väčšiemu množstvu informácií objavujúcich sa v médiách a na sociálnych sieťach, zaujímavých návodov a nápadov ako zelené listy medvedieho cesnaku použiťi chutných receptov ako ich jednoducho pripraviť, popularita tejto jarnej rastliny neustále narastá a jej priaznivcov z roka na rok pribúda.

Liečivá sila a účinky medvedieho cesnaku:

- prečisťuje krv, obličky a močové cesty

- priaznivo pôsobí na žalúdok a črevný systém, posilňuje črevnú mikroflóru, je výbornou prevenciou pred žalúdočnými vredmi, pomáha zmierňovať žalúdočné ťažkosti, nadúvanie a hnačky

- posilňuje imunitu, detoxikuje organizmus, má silné prírodné antibakteriálne a antibiotické vlastnosti

- tlmí bolesti hlavy

- pomáha pri chrípkových ochoreniach, nachladnutiach, angíne a ochoreniach horných dýchacích ciest, čistí - zahlienené priedušky a pľúca

- znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný obeh a tlak

- pomáha liečiť problémy s nespavosťou

- zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

- pomáha liečiť plesňové kožné ochorenia, reumatické ťažkosti, vyrážky a psoriázu





Medvedí cesnak nepotrebuje tepelné spracovanie. Výborné chutí úplne čerstvý a zachová si tak v sebe aj najviac vitamínov. Stačí ho preto dobre umyť pod tečúcou vodou, nakrájať a použiť do obľúbenej nátierky, či šalátu. Jeho využitie je však oveľa rozmanitejšie. Môžme po použiť ako prísadu do rizota či cestovín, syrovej rolády, pridať do mletého mäsa, zemiakovej kaše, praženice či syrového guichu, pripraviť z neho bylinkové maslo či uvariť z neho chutnú polievku.


Veľmi jednoducho môžeme z neho pripraviť i chutné domáce pesto. Stačí medvedí cesnak rozmixovať s olivovým olejom, pridať trocha soli, nadrobno posekaných orieškov a zmes naložiť do malých pohárikov. Na chladnom mieste nám takto vydrží pesto niekoľko mesiacov.


Obľúbená a na prípravu úplne jednoduchá je aj zdravá tinktúra z medvedieho cesnaku. Väčšie množstvo medvedieho cesnaku nadrobno nasekáme a vo fľaši zalejeme 40% alkoholom. Fľašu necháme na svetlom a teplom mieste dva týždne lúhovať. Tinktúru užívame po dobu jedného mesiaca (2x denne 15 kvapiek, zapijeme vodou). Tinktúra je výborná aj na potieranie drobných rán, ktoré sa tak vďaka jej účinkom rýchlejšie hoja.

Ak sme sa však rozhodli nazbierať si v lese chutný medvedí cesnak, musíme byť vždy obozretní a dať si pri zbere pozor. Jeho listy sa totiž veľmi nápadne podobajú jedovatým listom konvalinky a šafranu. Ak sme si teda nie celkom istí, treba sa poradiť so skúsenejšími, alebo minimálne listy pošúchať a ubezpečiť sa či zacítime typickú cesnakovú vôňu.


Na pozore by sa pri konzumácii cesnaku mali mať ľudia trpiaci poruchami zrážania krvi. Konzumácia medvedieho cesnaku môže mať totiž vplyv na zvýšené krvácanie.