• Dnes je: Nedeľa 24. júna 2018 meniny má Ján

K posilneniu zdravia postačí maličkosť, pridajte si do rannej kávy trocha škorice

K posilneniu zdravia postačí maličkosť, pridajte si do rannej kávy trocha škorice

Škorica v rannej káve pomáha posilniť imunitný systém a bojovať proti mnohým škodlivým vírusom a baktériám.

Škorica je tropické korenie získané usušením vnútornej kôry škoricového stromu Cinnamomum zeylanicum. Pravá škorica, známa ako cejlonská v sebe ukrýva veľké výživové bohatstvo, ktoré prospieva zdraviu.

Jedným zo spôsobov ako dopriať telu každodennú dávku škorice (a neprijímať ju napríklad v každodennom konzumovaní škoricových sušienok či koláčov plných prebytočných cukrov) je pridať ju do rannej kávy, pričom úplne postačí 1/4 ČL.

Nie len, že káva získa zaujímavú príchuť a príjemnú arómu ktorá nás pozitívne naladí, ale aj viacerými spôsobmi prispieva k lepšiemu stavu nášho zdravia a priaznivo vplýva na náš imunitný systém.

Škorica môže v káve zdravo a chutne nahradiť cukor a smotanu

Asi pre väčšinu z nás je káva neodmysliteľným ranným rituálom, ktorý nás postaví na nohy a naštartuje do nového dňa. Viaceré štúdie potvrdzujú, že konzumácia kávy môže byť pre náš mozog priaznivá. Ak navyše nahradíme cukor a smotanu v káve chutnou škoricou, môžeme znížiť kalorickú hodnotu obľúbeného ranného nápoja až o 60 kalórií.

Škorica má hypoglykemický účinok. reguluje hladinu cukru v krvi

Škorica pomáha udržiavať hladinu krvného cukru v rovnováhe, pomáha predchádzať prudkému vzrastu hladiny krvného cukru. Po jedle pôsobí na spomaľovanie žalúdočného vyprázdňovania, čím spomaľuje aj absorpciu glukózy. To môže zároveň predchádzať zvýšenej chuti k jedlu a zbytočnému prejedaniu sa - jedlo bohaté na sacharidy totiž spôsobuje rýchly nárast hladiny cukru v krvi, čo spúšťa inzulínovú produkciu, ktorá následne príliš rýchlo znova klesá a tým spúšťa pocit hladu.

Škorica podporuje krvný obeh

Škorica pomáha riediť krv, vďaka čomu prispieva k jej lepšej cirkulácii v tele. Vďaka priaznivému vplyvu na krvný obeh sa doporučuje napríklad osobám, ktoré majú problém so studenými končatinami. Môže za to látka kumarín, ktorá je v škorici obsiahnutá a je zodpovedná za jej antikoagulačný efekt (tento efekt spôsobujú aj lieky, ktoré sa používajú na zníženie rizika tvorby krvných zrazenín, mŕtvice a infarktu.

Vo väčších koncentráciách je však Kumarín toxický pre pečeň a obličky. Preto aj tu platí zásada: Všetko s mierou!

Škorica je prospešná pri zápalových problémoch

Pravidelná ranná dávka škorice napomáha protizápalovému efektu a môže tak pomôcť zvládnuť mnohé bolestivé problémy, napr. artritídu. Deje sa to vďaka silným antioxidačným zložkám (proanthokyanidinom), ktoré škorica obsahuje a ktoré pôsobia na znižovanie oxidačného poškodenia buniek a tkaniva.

Škorica pomáha liečiť kvasinkové infekcie a predchádzať ich vzniku

Škorica má priaznivé protikvasinkové účinky. Jej pravidelná dávka v rannej káve môže napomôcť tieto infekcie (ktoré majú často tendenciu sa vracať) zmierniť.

Škorica stimuluje mozog

Škorica zlepšuje funkciu mozgu a zvyšuje úroveň pamäti a koncentrácie. Dlhodobé užívanie škorice navyše môže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu, ktoré vedú k rozvoju Alzheimerovej choroby.

Škorica pomáha pri chudnutí

Škorica pomáha usmerňovať telesnú hmotnosť. Vďaka vzniku tepla po jej konzumácii patrí k „hrejivému koreniu“. Produkciou tepla organizmus spotrebováva veľa energie a tým súčasne aj kalórie.


Napriek mnohým zdravotne priaznivým účinkom to však netreba s konzumáciou škorice preháňať. Odborníci odporúčajú pol čajovej lyžičky denne.


Treba si taktiež dávať pozor na to, akú škoricu používate. Na trhu sa najčastejšie stretávame s dvoma druhmi škorice: čínska (Cassia) a cejlónska (Ceylon). Škorica Cassia, ktorá sa predáva najmä ako mletá, je rozšírenejšia a cenovo dostupnejšia. Pri jej konzumácii však treba byť opatrný, nakoľko obsahuje oveľa väčšie množstvo kumarínov. Bezpečnejšie je preto používať škoricu Ceylon (v obchodoch ju častejšie nájdeme vo zvitkoch, ale kúpiť ju môžeme aj ako už mletú), ktorá má navyše výraznejšiu chuť a arómu.