• Dnes je: Utorok 21. novembra 2017 meniny má Elvíra

Helicobacter pyroli

Helicobacter pyroli

Helicobacter pyroli (ďalej len Hp) je baktéria, ktorá infikuje organizmus a spôsobuje zápal - najčastejšie v sliznici žalúdka a dvanástnika. Radí sa k najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku vredového ochorenia žalúdka.

Obranné mechanizmy baktérie Hp umožňujú odolávať aj veľmi nepriaznivým podmienkam výrazne kyslého žalúdočného prostredia, ktoré sa pre pre tieto baktérie stáva vhodným prostredím na prežitie, kde škodia organizmu – poškodzujú žalúdočný epitel a prispievajú ku vzniku vredovej choroby, gastritídy, alebo „napomáha“ vzniku karcinómu žalúdka (časté gastritídy môžu viesť ku strate schopnosti žalúdočnej membrány vylučovať kyselinu, čo môže byť príčinou nádorových zmien).


Po zubnom kaze je Hp najčastejšia infekcia, ktorou trpí takmer polovica svetovej populácie. Nakoľko ide o infekciu, ktorá sa šíri cestou stolica-ruky-ústa, má úzky súvis s hygienickými podmienkami a návykmi. Nákaza môže byť prenosná, ak nie sme dostatočne obozretní pri osobnej hygiene (napríklad po použití toalety), alebo ak sa infikujeme kontaktom slín od osoby, ktorá je už baktériou postihnutá (bozkávaním s infikovanou osobou, použitie spoločného pohára a podobne). Najväčšie percento výskytu je v krajinách s nižšou životnou úrovňou – až 70%, na Slovensku je výskyt tejto infekcie približne do 40%.


Najčastejšie klinické príznaky prítomnosti baktérie Hp v organizme sú:

- ťažkosti s trávením

- výstup kyslých štiav zo žalúdka, pálenie záhy

- bolesti žalúdka a pocit ťažkého žalúdka

- nafukovanie, grganie

- horká pachuť v ústach, zápach z úst

- nepravidelné vyprázdňovanie, zápcha

- kožné problémy (začervenanie a svrbenie kože, akné, vyrážky ekzémového typu)

- zvýšená únava


Nie u každého sa však uvedené klinické príznaky musia objaviť, resp. vzniknuté ťažkosti (ktoré súvisia s prítomnosťou Hp v organizme) pripisujú pacienti napríklad len zlému tráveniu. Najmä v počiatočnom štádiu ochorenia mnoho infikovaných ľudí o infekcii Hp ani netuší.


Pri pociťovaní klinických príznakov a podozrení na prítomnosť baktérie Hp či vredovej choroby je pacient všeobecným lekárom doporučený na odborné vyšetrenie ku gastroenterológovi, kde postúpi niektoré z vhodných vyšetrovacích metód. Najčastejšie metódy vyšetrenia sú:

základné fyzikálne vyšetrenie – pomocou zatláčania na oblasť podbruška lekár identifikuje bolesť

dychový test (pacient vypije dávku urey s obsahom rádioaktívneho uhlíka, vďaka čomu prebehnú v organizme biochemické procesy a zo vzduchu, ktorý pacient následne vydýchne možno identifikovať prítomnosť helicobactera)

rozbor stolice (pomerne spoľahlivá a najjednoduchšia metóda, ktorou sa môže pacient pomocou v lekárňach dostupného testu na prítomnosť helicobactera svojpomocne otestovať aj doma)

rozbor krvi (spomedzi neinvazívnych vyšetrovacích metód je však krvný rozbor najmenej spoľahlivou metódou – jej spoľahlivosť je približne len 75%)

endoskopické vyšetrenie (gastroskopia) – je najspoľahlivejšou metódou na odhalenie vredovej choroby, zápalu žalúdka a prítomnosti baktérie helicobactera pyroli s možnosťou odobratia vzorky na histologické vyšetrenia (hadičkou sa cez ústnu dutinu zavedie sonda do žalúdka, pomocou ktorej sa odoberie vzorka zo žalúdočnej sliznice)


Pre mnohých nepríjemné endoskopické vyšetrenie, ktorého sa často pacienti obávajú, začína vďaka robotizácii vyšetrovacích techník niektorých prípadoch nahrádzať vyšetrenie s pomocou špeciálnej kapsule (tú je potrebnú prehltnúť), ktorá obsahuje skrytú miniatúrnu kameru. Tá prechodom cez tráviaci trakt nakrúca potrebný záznam. Táto metóda sa využíva napríklad v prípade, že sa nedarí bežne dostupnými vyšetreniami odhaliť príčinu opakovaného krvácania.


Po potvrdení infekcie baktériou Hp a po stanovenom stupni infekcie (v akom rozsahu sa baktéria Hp v organizme premnožila, aké problémy a v akom rozsahu spôsobuje) nasadí lekár pacientovi potrebnú liečbu. Liečba podľa závažnosti zvyčajne pozostáva z kombinácie viacerých druhov antibiotík, ktoré mnohí pacienti kombinujú aj s prírodnou liečbou (masticha, probiotiká, prebiotiká, koloidné striebro, aloe vera, jablčný ocot, oreganový olej).


Liečba (ale i prevencia) prítomnosti Hp v organizme vyžaduje aj úpravu jedálnička. Strava by nemala byť jednotvárna, ale naopak pestrá vyvážená a obsahujúca všetky potrebné živiny. Zároveň by nemala ale príliš zaťažovať žalúdok.

Odporúča sa:

biele mäso a ryby

potraviny s obsahom vlákniny a vitamínu C

obilniny, ovsené a pšeničné vločky

tmavý chlieb

mliečne výrobky a probiotické jogurty

strava bohatá na proteíny (strukoviny, ryža, banán)

zemiaky

brokolica

rastlinné oleje

dodržiavanie vhodného pitného režimu v optimálnom množstve (najmä čistá voda, minerálka s obsahom sodíka, zelený čaj)

Neodporúča sa:

ťažké, tučné a vyprážané jedlá

údené mäso

príliš solené potraviny

zalievaná káva

kofeinové a sýtené nápoje

mentol, eukalyptové cukríky a žuvačky

fajčenie


Vo všeobecnosti však platí základné pravidlo – vylúčiť z jedálnička potraviny, ktoré mi ako jednotlivcovi spôsobujú žalúdočné problémy. Jest pravidelne a v malých množstvách. Vyhľadávať pravidelnú fyzickú aktivitu, relaxačné metódy a vyhýbať sa stresu, ktorý prehlbuje príznaky vredovej choroby.