• Dnes je: Utorok 21. novembra 2017 meniny má Elvíra

Anémia, chudokrvnosť

Anémia, chudokrvnosť

Anémia (chudokrvnosť, málokrvnosť) je krvné ochorenie, kedy počet červených krviniek, hemoglobínu poklesne pod určitú „normálnu“ hranicu. Anémiou sa označuje aj stav, kedy optimálny počet červených krviniek síce nie je znížený, ale červené krvinky sú „prázdne“ (obsahujú málo krvného farbiva).


S poklesom počtu červených krviniek v tele súvisí pokles krvného farbiva (hemoglobínu) a organizmus môže následne trpieť nedostatkom kyslíka (nakoľko chýbajúci hemoglobín dostatočne neprenáša kyslík k jednotlivým orgánom v tele).

Málokrvnosťou trpia aj muži a deti, ale postihuje viac ženy (najmä pre menštruačné krvácanie). Anémiou sú ohrození najmä ľudia trpiaci tráviacimi ťažkosťami, alkoholici, fajčiari, tehotné a dojčiace ženy.

Najčastejšie príčiny anémie sú:

1. znížená tvorba červených krviniek

2. zvýšený rozpad červených krviniek

3. zvýšená strata červených krviniek


Príčin anémie môže byť viac:

jednorázová, nárazová strata krvi (napr. pri úraze či pri hemofílii)

pravidelná strata krvi (napr. silné menštruačné krvácanie, hemeroidy, žalúdočné vredy, črevné choroby, polypy, časté užívanie niektorých liekov, ojedinele aj pri celiakii, alergii na kravské mlieko)

nedostatok železa (príčinou anémie z nedostatku železa nemusí byť len nedostatočný príjem potravou, ale i jeho vstrebávanie)

nedostatok iných stavebných látok krvotvorby – kyseliny listovej, vitamínu B6 a B12. Ďalšie z častých príčin anémie sú poruchy výživy, infekcie, dedičné poruchy, nádory a iné.

Najčastejším typom anémie je anémia z deficitu železa ako aj anémia chronických chorôb. Najzávažnejším typom sú vrodené typy anémie.


Prejavy (hlavné príznaky) anémie:

pocit únavy, slabosti, poruchy sústredenia, slabá telesná výdrž

zrýchlenie srdcovej činnosti, prehĺbené dýchanie

zvýšenie krvného tlaku, búšenie srdca, dýchavičnosť

bledá koža a sliznice (najmä pery, nechtové lôžka, očné spojovky)

nadmerné padanie vlasov

točenie hlavy, hučanie v ušiach

dráždivosť, nervozita

chudnutie bez viditeľnej príčiny

brnenie v nohách a pálenie jazyka či časté kútiky (najmä pri anémii spôsobenej nedostatkom vitamínu B12)

ak je anémia spôsobená zvýšeným rozpadom červených krviniek, môže byt prítomné žlté sfarbenie kože a očných bielkov, tmavý moč a zväčšená slezina


Aj pri anémii možno pristúpiť k prevencii. Tá je však možná len v prípade, že nie je zapríčinená dedičným ochorením, ale vonkajšími vplyvmi - konkrétne nedostatkom železa.

Najúčinnejšou prevenciou v tomto prípade je prijímanie vyváženej stravy s dostatkom obsahu železa.


Potraviny bohaté na železo sú najmä:

červené mäso (hlavne teľacie, divina), vnútornosti

vaječný žĺtok

cereálie a ovsené vločky

celozrnné výrobky a výrobky zo sójovej múky

pšeničné otruby

strukoviny

ryža (nelúpaná alebo pololúpaná)

zelenina (najmä listová zelenina, brokolica, špenát, cibuľa a pór), červená zelenina (cvikla, rajčiny, červená kapusta) a čerstvé vňate

cviklová šťava

melasa

sušený kokos, sušené slivky a marhule

orechy

ovocie (najmä hrozno, jablko, citrón, pomaranč, jahody a ostružiny)

žihľavový a šípkový čaj.


Vstrebávanie železa zlepšuje vitamín C. naopak jeho vstrebávanie zhoršujú kofeínové nápoje (káva, čierny čaj), alkohol, tabak. Taktiež nie je vhodné lieky obsahujúce železo zapíjať mliekom. Dôležitá je pestrá a vyvážená strava pre zastúpenie všetkých potrebných živín z rastlinných aj živočíšnych zdrojov železa.


Železo prijaté jedlom nie je na 100% v tele využité, dochádza k stratám. Vstrebateľnosť železa aj iných minerálov je však možné do určitej miery ovplyvniť aj úpravou potravín, či prísadami do jedla.

strukoviny je potrebné vopred viac krát namáčať (vodu vždy vyliať a vymeniť za čerstvú), čím bude lepšia jednak využiteľnosť železa, ako aj stráviteľnosť potraviny využiteľnosť železa v ovsených vločkách bude lepšia keď ich uvaríte (naopak nižšia využiteľnosť bude, ak ich iba namočíte do mlieka či vody)

zeleninu je dobré krátko dusiť alebo variť, nakoľko zo surovej zeleniny je využiteľnosť železa nižšia ovocie je lepšie konzumovať surové (okrem broskýň)

orechy je výhodnejšie konzumovať opražené, semená naklíčené

na prípravu kysnutého cesta je vhodnejšie použiť celozrnnú múku

aby železo bolo lepšie v tele využité, pomáhajú kyslé prísady. Prítomnosť organických kyselín (kyselina askorbová, jablčná, citrónová, octová a hroznová) môžu zvýšiť vstrebateľnosť železa až 4-5 krát


Anémia má niekoľko „vývinových“ štádií a v tých počiatočných nemusíme nič postrehnúť. Navonok viditeľne sa prejavuje až vo vyšších štádiách, keď ide o strednú alebo ťažkú formu. Pre skoré odhalenie a jednoduchšie liečenie anémia je preto dobré ak chodíme na preventívne lekárske prehliadky. Najzákladnejším vyšetrením, pri ktorom je anémia zistená či potvrdená, je vyšetrenie krvného obrazu.


Nízku hladinu červených krviniek a hemoglobínu je treba dôkladne vyšetriť a až potom liečiť jeho príčinu. Za jej nízkou hladinou sa nemusí skrývať len nedostatok železa, ale aj nedostatok vitamínu B12, môže byť sprievodným javom chronického ochorenia alebo príznakom iného ochorenia.


Automaticky užívať železo nestačí, naopak je potrebné u všeobecného lekára, alebo u špecialistu (hematológa) absolvovať vyšetrenia, ktoré odhalia, s čím anémia súvisí.